Okruženje

  • gallery
  • gallery

Srima

Ako ste od onih koji se zaista žele odmoriti na godišnjem odmoru, Srima je pravi izbor za vas.
Ovdje vas očekuju lijepo uređene plaže i čisto more. Srima je poznata po dugim neprekidnim šljunčanim plažama i pješčanoj uvali. Idealna je za ljubitelje mira i odmora, a pogotovo djecu. Ako nakon cjelodnevnog izležavanja na suncu i toćanja nogu u moru poželite malo ljetnog šušura, Vodice vam nisu daleko. Zaista, Srima i Vodice već su odavno jedno i rijetko tko zna gdje završavaju Vodice, a počinje Srima.

Srimarski poluotok nastanjen je još u pretpovijesnom i antičkom dobu. Najvrijedniji, sigurno najbolje održavani, arheološki lokalitet je kompleks kasnoantičke dvodjelne bazilike u Prižbi. Na brijegu iznad naselja nalazi se crkvica posvećena Gospi. To je jednobrodna građevina sa zvonikom. Prvotni oltar sa slikom izgorio je u požaru 1918. godine i zamijenjen je bizantskom Gospom sa srebrnom košuljom. Na apsidi crkve nalazi se vrijedna freska s kraja 12. stoljeća koja prikazuje Majku Božju sa djetetom i likove sv. Vida i Jurja. Zanimljiv je prikaz orača pored lika sv. Jurja, vjerojatno autoportret samog slikara freske.

Brojne bicikliste, rolere i joggere često ćete sresti na putu iz Srime prema Vodicama. Zaljubljenici u jedrenje na dasci i ronjenje ovdje će naći nešto za sebe. Betonirano nogometno i košarkaško igralište otvoreno je za sve zainteresirane za ove sportove i druge sportske igre. U blizini je i dječje igralište gdje se djeca mogu zabaviti dok odrasli piju kavu uz igralište.

Srima se nalazi na izuzetno dobroj lokaciji u čijoj okolici ljeti sve vrvi od kulturno-zabavnog života.

Kao i sva mjesta u njezinoj okolici, Srima početkom kolovoza održava svoju tradicionalnu feštu i turnir u boćama koji je izuzetno posjećen, popraćen klapskom pjesmom, dobrim vinom i dalmatinskim specijalitetima koje boćarski organizatori, po završetku turnira, serviraju na stolovima postavljenim na boćarskom igralištu (opuštena domaća atmosfera).

Noću je Srima idealno mjesto za roditelje s malom djecom I za sve osobe željne odmora od ubrzanog tempa života.

Ako pak tražite dobar provod i zabavu, brojnu kušnju dalmatinskih specijaliteta možete se za samo 5 minuta vožnje automobilom ili 20 minuta pješice naći u središtu najživljih događanja, okruženi poznatim kafićima, diskoklubovima, restoranima I raznim manifestacijama u Vodicama.

Kalendar nekih događanja u naselju Srima

  • Srimarska fešta – svake godine 03.08.
  • Sv. Roko – fešta u Šepurini na Prviću – 16.08.
  • Gospa od Anđela – fešta u Prvić Luci na Prviću – 02.08.